Gites

Zo’n 8 km ten noorden van Châtellerault domineert het 15de-eeuwse Château de la Motte, een beschermd monument sinds 1973 het dal en Usseau, een vriendelijk dorpje, 44 km van Poitiers. Heel wat grote namen uit de Franse geschiedenis hebben hier hun opwachting gemaakt.

Het bewijs van de eerste heer van Usseau dateert van 1065. In de 12e eeuw wordt op een motte, dit is een kunstmatig aangelegde heuvel (vandaar de naam van heel wat kastelen in Frankrijk) een burcht gebouwd met een voorplein omringd door een palissade die de burcht van het neerhof scheidt.


Eind 14e eeuw zetelen alle rechtbankniveaus in deze burcht.


In 1432 schenkt Isabeau de Poitiers (voorouder van Diane), weduwe van Geoffroy Le Meingre, gouverneur van de Dauphiné en zoon van Jean I Le Meingre het leen La Motte aan Jean VII, graaf van Harcourt en burggraaf van Châtellerault.

In 1449 wordt het kasteel eigendom van Geoffroy du Bec, de secretaris van koning Charles VII en werd waarschijnlijk door een brand verwoest.

Het huidig kasteel is waarschijnlijk door diens zoon gebouwd. Het versterkte hoofdgebouw beantwoordt aan de architectuurwetten van de late middeleeuwen. De gotische stijl overweegt : gebeeldhouwde kantelen, ramen met vensterkruisen, hoge dakramen met frontons, en natuurlijk de weergang met machicoulis en schietgaten.


Vanaf 1614 wordt het kasteel keer op keer door huwelijken doorgegeven of verkocht. In 1863 schenkt de laatste erfgename van de familie Viart het kasteel  aan de orde van Picpus. Die brengt er enkele paters in onder en verandert het interieur gedeeltelijk.

De wet van 1905 over de scheiding van Kerk en Staat leidt tot de ontbinding van de orde. Het kasteel gaat weer van hand tot hand over.


In 2000 wordt het kasteel gerestaureerd en worden de eerste gastenkamers geopend en wordt in het park een middeleeuwse tuin aangelegd.


CHÂTEAU

DE LA MOTTE

Chateau de la Motte - La Motte 2, 86230 USSEAU - Mail: info@chateau-delamotte.com - tel. 05 49 85 88 25  -  gsm (0033) 638638789